dinsdag 7 februari 2017

Plaats bronvermelding in tekst

Een regelmatig terugkerende vraag aan het Auteursrecht Informatiepunt is: Waar moet volgens de APA-richtlijnen de bronvermelding in de tekst staan?
  
Hier is niet een eenduidig antwoord op te geven. De bronvermelding kan zowel aan het begin, in het midden als aan het einde van een regel of alinea staan. De schrijver van de tekst mag zelf bepalen waar de verwijzing komt te staan, als voor de lezer maar duidelijk welke gedeelte van de tekst gebaseerd is op een andere bron.

Omdat een citaat tussen dubbele aanhalingstekens staat kan er voor de lezer geen twijfel bestaan welk gedeelte van de tekst afkomstig is van een andere bron. De verwijzing kan zowel voor als achter het citaat staan.
Onderstaande voorbeelden zijn afkomstig uit het best verkochte boek in Nederland van 2015, Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk. Er wordt naar dezelfde zin verwezen, in het eerste voorbeeld staat de bronvermelding aan het einde, in het tweede voorbeeld aan het begin van de zin:
 • “In de financiële sector in Londen werken tussen de 250.000 en 350.000 mensen” (Luyendijk, 2015, p. 18).
 • Volgens Luyendijk (2015, p. 18) werken in Londen “tussen de 250.000 en 350.000 mensen” in de financiële sector.

Bij een parafrase wordt een externe bron in eigen woorden weergegeven. Net als bij een citaat kan de bronvermelding aan het begin en een het einde staan, als het maar duidelijk is welke gedeelte van de tekst gebaseerd is op een andere bron. Deze voorbeelden zijn parafrasen van bovenstaande citaten:
 • Er zijn gemiddeld 300.000 mensen werkzaam in de Britse financiële wereld (Luyendijk, 2015).
 • Volgens Luyendijk (2015) zijn er gemiddeld 300.000 mensen werkzaam in de Britse financiële wereld.

Merk op dat bij een citaat uit een bron met paginanummers het verplicht is om het paginanummer te vermelden, bij een parafrase mag het ook maar is het niet verplicht.
 
Wanneer een gehele paragraaf, alinea of zelfs hoofdstuk gebaseerd is op dezelfde bron is het niet altijd nodig om dezelfde bron na iedere zijn te herhalen, het kan zelfs storend voor de lezer zijn. Zie ook het blogbericht Herhalen van dezelfde bronvermelding.
 
Algemeen kan gesteld worden dat een bronvermelding overal in de tekst mag staan, als het maar voor de lezer duidelijk is welk gedeelte van de tekst gebaseerd is op een andere bron.
 

20 opmerkingen:

 1. Heb een vraag waar ik ook via Google niet uitkom. Ik wil uit een PDF document parafraseren en daarbij ook de paginanummers vermelden, ondanks dat dit niet verplicht is. Ik heb het volgende geleerd:

  1) Verwijzen naar pagina 1: p. 1
  2) Verwijzen naar pagina 1 t/m 6: pp. 1-6

  Maar hoe verwijs ik naar pagina 1 én 6?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zowel in de Publication Manual als op het APA Style Blog kan ik geen antwoord op deze vraag vinden. Ik zou zelf (p. 1, 6) adviseren, maar ik ga dit navragen bij de APA Style Experts in Amerika. Wordt dus nog vervolgd.

   Verwijderen
  2. Top, met deze reactie heb ik me even geabonneerd op het krijgen van een melding :-).

   Verwijderen
  3. Heel snel reactie gekregen uit Amerika en mijn advies blijkt te kloppen: verwijzen naar twee niet opeenvolgende pagina's is met een komma, dus (p. 1, 6).

   Verwijderen
 2. Hoe verwijs ik naar twee bronnen in de tekst. Beide hebben meerdere auteurs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoel je een parafrase van meerdere publicaties? Zet de namen van de auteur(s) en de jaartellen achter elkaar, alfabetisch gerangschikt en gescheiden door een punt-komma (;):
   ...verschillende studies (Jansen & Bakker, 2010; Smit, Dekker & Vries, 2009) laten zien...

   Verwijderen
 3. Voor een concurrentieanalyse heb ik gebruik gemaakt van verschillende social media accounts om ze te analyseren. Ik heb hier onder andere inforamtie uit gehaald over het aantal volgers en reacties. Hoe moet ik dit in de bronnenlijst en in de tekst vermelden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt aan het geraadpleegde medium, zie op onze site APA Bronnenlijst: Internetbron - Sociale media (link staat links van dit bericht) voor enkele voorbeelden van Facebook en Twitter.
   Het APA Style Blog heeft een blogbericht over sociale media:
   http://blog.apastyle.org/apastyle/2013/10/how-to-cite-social-media-in-apa-style.html

   Verwijderen
 4. Hoe zit het met een parafrase waarvan meerdere auteurs in de tekst staan? Is het dan Jansen en Visser (2017) zeggen.....of Jansen & Visser (2017) zeggen.....Voor een citaat staat dit wel aangegeven voor een parafrase niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is: Jansen en Visser (2017) zeggen...

   In een lopende zin gebruik je 'en' tussen twee namen (=Nederlandse spelling), dit geldt voor zowel citaten als parafrasen.

   Verwijderen
  2. Dank je wel! Een andere vraag nog.Bij een parafrase van meer dan twee auteurs, vermeld je deze allemaal bij de eerste verwijzing, bij de tweede verwijzing gebruik je 'et al' tussen de haakjes. Bijv: (Meer et al, 2001). Hoe zit dit als je de vermelding in de tekst hebt? Schrijf je dit dan: Meer et al. (2001) geven aan dat....?

   Verwijderen
  3. Dat is juist. Let wel op de punt achter al:
   (Meer et al., 2001)
   Et al. is een Latijnse afkorting van et alii.

   Verwijderen
 5. Voor het schrijven van een verslag over leidinggeven heb ik een voetbaltraining bezocht. Ik heb tijden een training allen geobserveerd. Mijn vraag is of ik dit als bron moet vermelden, en zo ja hoe?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, want de observaties zijn 'eigen werk', hier hoeft niet naar verwezen te worden.

   Verwijderen
  2. Voor een onderzoek heb ik gebruik gemaakt van een interview dat te zien was op tv. Je eigen interview hoef je niet te vermelden in de literatuurlijst. Maar hoe zit dit met een interview van een ander moet deze wel vermeld worden in de literatuurlijst?

   Verwijderen
  3. Je verwijst naar het programma als audiovisuele bron, zowel in de tekst als in de bronnenlijst. Let op dat de geïnterviewde persoon niet de maker is van het interview.

   Verwijderen
 6. Als je een groot stuk herschrijft, moet dan achter iedere zin de bron? ookal is dit dezelfde bron?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat hoeft niet. Zie voor uitleg het blogbericht Herhalen van dezelfde bronvermelding:
   https://theapateam.blogspot.nl/2014/08/herhalen-van-dezelfde-bronvermelding.html

   Verwijderen
 7. hoi! ik vroeg me af hoe ik een citaat uit een audio bron moet beschrijven in de tekst. Ik wil namelijk een zin die een kunstenaar in een youtube interview verteld letterlijk citeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je verwijst naar de bron, in dit voorbeeld YouTube. Zie voor uitleg het blogbericht over YouTube:
   http://theapateam.blogspot.nl/2016/12/youtube.html

   Verwijderen