01 juli 2015

Links: Ja of nee? [3] - Onderstrepen of niet?

Wanneer verwezen wordt naar een internetbron wordt ook de complete URL vermeld of, indien beschikbaar, de DOI (voor uitleg zie: Links ja of nee? [2] – DOI).

Hoe moet een link worden weergegeven? Het webadres staat altijd aan het einde van een verwijzing in een bronnenlijst, nooit in de tekst - tenzij de auteur de link apart noemt, maar dus niet als bronvermelding.
De URL wordt helemaal genoemd, inclusief http:// of https://. Tip: kopieer en plak de link naar de bronvermelding, dan kan er ook geen typefout in de verwijzing gemaakt worden. Let hierbij wel op dat het lettertype en de lettergrootte overeenkomen met de rest van de bronnenlijst.

In dit voorbeeld wordt verwezen naar de online column van Roos Vonk over het verschil tussen vaders en moeders in het arbeidsproces.
In de tekst:
Goed
“Vrouwen op de werkvloer worden benadeeld wanneer ze moeder worden” (Vonk, 2015). 
Fout
“Vrouwen op de werkvloer worden benadeeld wanneer ze moeder worden” (http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/32713_vrouwen_benadeeld_bij_moederschap_mannen_worden_beloond_bij_vaderschap/).
In de bronnenlijst:
Goed

Vonk, R. (2015, 20 juni). Werkende vrouwen benadeeld bij moederschap, werkende mannen worden beloond bij vaderschap. Joop. Geraadpleegd op 1 juli 2015, van http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/32713_vrouwen_benadeeld_bij_moederschap_mannen_worden_beloond_bij_vaderschap/ 

Fout

Vonk, R. (2015, 20 juni). Werkende vrouwen benadeeld bij moederschap, werkende mannen worden beloond bij vaderschap. Joop. Geraadpleegd op 1 juli 2015, van www.joop.nl

In bovenstaande voorbeelden zijn de links gekleurd en gelinkt aan de pagina, dit gebeurt automatisch. Als er met de muis overheen gegaan wordt verandert de kleur en wordt de link onderstreept. Ook in programma’s als Word en PowerPoint worden links vanzelf blauw gekleurd en tevens onderstreept en na een keer aanklikken wordt de kleur in de meeste gevallen paars.
In de diverse voorbeelden die vanaf pagina 317 in de Publication manual of the American Psychological Association worden gegeven staan alle voorbeelden niet onderstreept. Via het officiële APA Style Blog kwamen verschillende vragen hierover:
  • Mogen onderstreepte/gelinkte webadressen ook?
  • Is een webadres in een andere kleur niet duidelijker?
  • Maakt een gelinkt adres het voor de lezer niet makkelijker de gebruikte bron terug te vinden?

Papier of digitaal

In de blogberichten van 15 december 2011 en 21 april 2015 van het APA Style Blog wordt geadviseerd links niet te linken (en dus ook niet te onderstrepen) als de tekst alleen op papier zal verschijnen. Wanneer de links automatisch blauw kleuren en/of linken naar het internet kunnen deze worden aangepast door de links te markeren, vervolgens de kleur op zwart zetten en de optie onderstrepen uit te zetten.

Voor documenten die digitaal worden gepubliceerd kunnen de links blijven staan, dat wordt zelfs geadviseerd en gebeurt ook bij de online tijdschriften die de American Psychological Association (APA) zelf uitgeeft.
Wie dat mooier vindt kan de streep onder de link weghalen en/of de kleur aanpassen. Bedenk wat voor de lezer het meest duidelijk is of het meest overzichtelijk is. Zorg er in ieder geval voor dat de opmaak - uitlijning, lettertype, lettergrootte - in de gehele bronnenlijst dezelfde is.
 
Deze pagina is op 23 november 2021 aangepast zodat de inhoud overeenkomt met de 3e herziene editie van
 De APA-richtlijnen uitgelegd.
 

13 opmerkingen:

  1. Hoe moet ik omgaan met niet meer werkende links? Ik heb twee PDF publicaties gedownload van de website van de pensioenfederatie. De pensioenfederatie heeft in de tussentijd echter hun website vernieuwd waar de publicaties nu niet meer te downloaden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier valt weinig aan te doen, dit is ook een reden dat de raadpleegdatum wordt vermeld. Je kunt de link dus laten staan.
    Je zou nog wel kunnen kijken of het document met een andere link op de site staat of dat er een vernieuwde versie van het document online is gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dus als je een tijdschrift hebt dat zowel op papier als online verschenen is, en je hebt het online geraadpleegd, moet je de link vermelden?
    Ik dacht dat je dan moet verwijzen naar de papieren versie...?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, er wordt verwezen naar de gebruikte bron. Het is in theorie mogelijk dat er een verschil zit tussen de papieren en de online versie. Daarnaast is het een service aan de lezer, een online artikel is meestal makkelijker terug te vinden dan een papieren artikel.

      Verwijderen
  4. Wat als er geen datum van publicatie en auteur bij staat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij het ontbreken van een jaartal of datum noteer je z.d. (=zonder datum). Bij het ontbreken van een auteur (of organisatie als auteur) komt de titel van de webpagina vooraan te staan.
      Zie ook Hoe moet een bron zonder auteur worden weergegeven? en
      Hoe moet een bron zonder jaar van uitgave worden weergegeven?

      Verwijderen
  5. Hi. Ik heb een beetje overal gezocht, maar tot nu geen precies antwoord kunnen krijgen. Het gaat om een URL van een dataset. Er wordt wel een URL gegeven nadat ik een dataset voor elkaar heb gezet, maar als ik bijvoorbeeld twee verschillende URLs cut and paste om te kijken of ik de juiste pagina's krijg, krijg ik dezelfde gegevens terwijl ze allemaal verschillende URLs zijn (hangt af welke ik heb eerst gekopieerd heb). Is het dan voldoende om het algemene URL aan te geven op mijn bronnenlijst? Er is namelijk ook geen regel op school, vandaar mijn vraag hier. Dank u.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo!
    Ik heb van meerdere docenten gehoord dat de links in je bronnenlijst niet meer onderstreept mogen zijn. Terwijl in dit artikel (ja ik zie dat hij van 2015 is) staat dat het wel mag? Ik kan het ook nergens vinden of het nou wel of niet mag. Wat is waar? Alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Werkgroep APA laat de keuze aan de schrijver van de tekst, maar vermeld alle links overal op dezelfde manier (wel/niet aanklikbaar, wel/niet ondersteept, etc.).
      Het kan zijn dat jouw docent een andere interpretatie van deze richtlijn heeft. Het advies is dan om de docent te volgen.

      Verwijderen
  7. mag ik de url (link) ook een andere kleur maken dan blauw of zwart?

    BeantwoordenVerwijderen