vrijdag 22 mei 2015

Zelfde site, verschillende pagina’s

Voor een onderzoek wordt soms verwezen naar meerdere pagina’s van dezelfde website, bijvoorbeeld van een organisatie of een overheidsinstantie. Is het voldoende om een website met verschillende pagina’s eenmaal te noemen in een bronnenlijst?

Dit ligt eraan hoe er in de tekst naar verwezen wordt.
Een voorbeeld: in een tekst over onderwijs in Nederland staat de zin ‘voor dit onderzoek is onder meer gekeken naar de informatie die gegeven wordt op de website van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap’.
In dit geval wordt in algemene zin verwezen naar de site van de Rijksoverheid waarvan het ministerie een onderdeel is. Bronvermelding, zowel in de tekst als in een bronnenlijst, is dan niet nodig. Wie dat zou willen mag eventueel het webadres in de tekst noemen (in dit geval http://www.rijksoverheid.nl) maar bedenk of dit van toegevoegde waarde voor de lezer is.

Wanneer naar een pagina op deze site verwezen wordt is bronvermelding, in de tekst en in de bronnenlijst, wel nodig. Dit moet voor iedere pagina apart, het is dus goed mogelijk dat in de bronnenlijst dezelfde site (met verschillende links) meer dan eens genoemd wordt.

Webpagina minister Bussemaker

Stel, in de tekst wordt achtereenvolgens verwezen naar de pagina van de minister (Jet Bussemaker) en de staatssecretaris (Sander Dekker), dan worden beide pagina’s in de bronnenlijst genoemd:
Rijksoverheid. (z.d.-a). Jet Bussemaker: Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Geraadpleegd op 22 mei 2015, van http://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/jet-bussemaker
Rijksoverheid. (z.d.-b). Sander Dekker: Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Geraadpleegd op 22 mei 2015, van http://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/sander-dekker
Beide pagina’s vermelden geen jaartal, daarom wordt “z.d.” (= zonder datum) genoteerd. In bovenstaand voorbeeld zijn een ‘a’ en een ‘b’ toegevoegd zodat in de tekst onderscheid gemaakt kan worden:
… minister Bussemaker (Rijksoverheid, z.d.-a) …
… staatssecretaris Dekker (Rijksoverheid, z.d.-b) …
Wanneer publicaties dezelfde auteur(s) en jaartallen hebben wordt ook aan het jaartal ‘a’, ‘b’, etc. toegevoegd, bijvoorbeeld: (Jansen, 2015a) en (Jansen, 2015b). De publicatie waarvan de titel als eerste in een alfabetische opsomming genoemd wordt krijgt de toevoeging ‘a’, dit hoeft niet de publicatie te zijn die als eerste in de tekst genoemd wordt.


8 opmerkingen:

 1. Beste Apa-team,

  ik weet niet of dit de goede plek is, maar kan het niet ergens anders vinden en denk dat dit wel redelijk hetzelfde is.

  Hoe zit het bij het verwijzen naar meerdere pagina's uit een boek? Moet je dan bij elke alinea een verwijzing doen naar de pagina uit dat boek? Of kun je elke keer naar hetzelfde boek verwijzen?

  Voor de duidelijkheid: de citaten lopen door de hele scriptie heen, en staan niet in 1 hoofdstuk.

  mvg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij een citaat is het paginanummer verplicht, als de bron gepagineerd is en dat is vrijwel altijd bij een boek. De bronvermelding zal dan inderdaad herhaald moeten worden. Een mogelijkheid om hier van af te wijken is om van de citaten parafrasen te maken.
   Hierover is een ander blogbericht: Herhalen van bronvermelding

   http://theapateam.blogspot.nl/2014/08/herhalen-van-dezelfde-bronvermelding.html

   Verwijderen
 2. Hoe zit het als je een bron meerdere keren hebt geraadpleegd op verschillende datums? Gebruik je dan de laatste of moet je alle datums vermelden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wanneer de pagina niet gewijzigd is hoeft alleen de meest recente datum van raadplegen genoemd worden.

   Verwijderen
 3. Ik heb een verslag gemaakt waarbij ik dit probleem heb, echter staan er ook nog de maand en dag bij. Waardoor ik dit krijg:
  - Jellinek. (2013, 1 oktober) Krijg je van roken een slechte huid? Geraadpleegd op 29 maart 2017, van https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/krijg-je-van-roken-een-slechte-huid/
  - Jellinek. (2013, 1 november) Is stoppen met roken goed voor het geheugen? Geraadpleegd op 29 maart 2017, van https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/is-stoppen-met-roken-goed-voor-het-geheugen/
  In de tekst heb ik nu alleen (Jellinek, 2013) en dit voor beide bronnen, moet er hierbij dan ook met a en b gewerkt worden? En moet ik dan de bronnen op volgorde van datum (eerst 1 okt. en dan 1 nov.) zetten of in alfabetische volgorde gekeken naar de titel van het artikel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt: voeg a en b toe en zet de titels op volgorde van datum.

   Verwijderen
 4. Beste APA Team,

  Kunnen jullie mij vertellen hoe ik deze bron in-text en in de bronvermelding vermelden?

  Het gaat om het Nationaal milieuplan 4 (NMP4), gepubliceerd door het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.
  Mijn scriptie is in het Engels.

  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je noemt er niet waar je het milieuplan gevonden hebt, ik vond zelf deze link:

   Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. (2001). Een wereld en een wil: Werken aan duurzaamheid: Nationaal Milieubeleidsplan 4. Retrieved on April 26, 2017, from http://www.rivm.nl/bibliotheek/digitaaldepot/VROM2001NMP4.pdf

   In de tekst: (Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (2001).

   De titel staat cursief.

   Verwijderen